
Profesor Elżbieta Grochowska – Niedworok, wykładowca Instytutu Dietetyki nyskiej uczelni została profesorem nauk medycznych i nauk o zdrowiu. Nominację otrzymała z rąk prezydenta Andrzeja Dudy.
Prof. dr hab. nauk farmaceutycznych i nauk o zdrowiu Elżbieta Grochowska-Niedworok jest związana z PWSZ w Nysie od 2007 roku. Jest współtwórcą kierunku dietetyka. W latach 2007-2012 była dyrektorem Instytutu Dietetyki.
Jej zainteresowania naukowe to m.in.: ocena sposobu żywienia i preferencji żywieniowych wybranych grup ludności, szacowanie zawartości wybranych witamin i składników mineralnych w podstawowej diecie szpitalnej, ocena zwyczajów żywieniowych studentów na podstawie spożycia wybranych produktów spożywczych, ocena zawartości błonnika pokarmowego w jadłospisach i udziału czynników wpływających na jego spożycie, ocena stanu wiedzy i jego wpływu na nawyki żywieniowe wybranych grup ludności.
Profesor Grochowska-Niedworok jest autorką lub współautorką blisko 220 publikacji, członkiem komitetu naukowego licznych konferencji naukowych krajowych i zagranicznych dotyczących problematyki żywienia.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie