
Koło Gospodyń Wiejskich brało udział w konkursie „Bitwa Regionów”. Hajduczanki zajęły I miejsce w Polsce za najlepszą prezentację filmową potrawy regionalnej w tym konkursie.
W minionym tygodniu ogłoszono wyniki konkursu związanego z potrawami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Na zwycięskiej liście znalazło się KGW w Hajdukach Nyskich. Wcześniej było zwycięstwo w etapie wojewódzkim, a teraz w ogólnopolskim. Reprezentacyjną potrawą były zapiekane hajduckie gołąbki z nadzieniem z surowych ziemniaków oraz kaszą gryczaną, okraszone sosem grzybowym. Potrawa najczęściej podawana jest z kompotem przygotowanym z owoców 190-letniej gruszy, która jest także pomnikiem przyrody w Hajdukach Nyskich.
Finał „Bitwy Regionów” rozstrzygnięty został w minioną sobotę w Częstochowie. Podczas XXX Krajowej Wystawy Rolniczej odbyła się finałowa rywalizacja pomiędzy najlepszymi zespołami z poszczególnych województw. Niestety, hajduczankom nie udało się zdobyć głównej nagrody.
Gratulujemy! Życzymy dalszych sukcesów!#
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie