
Jednogarnkowe dania podbiły serca wielu pań domu, które po wielogodzinnym dniu pracy, mając mnóstwo innych obowiązków, nie mają czasu, aby serwować domownikom dwudaniowe pracochłonne obiady. Jedną z najprostszych potraw, jaką można przyrządzić na przepyszny gorący posiłek dla całej rodziny, jest makaron z tuńczykiem. Jego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Danie wyśmienicie smakuje zaraz po ugotowaniu, ale zachowuje swoje walory smakowe również na drugi dzień, dzięki czemu można przygotować ekonomiczną porcję na dwa kolejne obiady, oszczędzając cenny czas i energię. Przyrządzenie potrawy obejmuje pięć prostych kroków.
Pierwszy etap pracy polega na zeszkleniu na rozgrzanej na patelni oliwie pokrojonej w kostkę cebulki. Opcjonalnie można do niej dodać przeciśnięty przez praskę ząbek lub kilka ząbków czosnku. W międzyczasie warto ugotować makaron. Można sięgnąć po popularne spaghetti, ale doskonale sprawdzą się także inne rodzaje makaronów, chociażby rurki penne czy świderki fusilli. Kupisz je, a także pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dania, w popularnych sieciach handlowych, na przykład Lidlu. Aby zrobić zakupy w korzystnych cenach, sprawdź akcje promocyjne Lidla na Gazetkowo.pl. Makaron gotujemy w osolonej wodzie w wersji al dente, tak aby pozostał sprężysty i lekko twardy.
Kolejny krok to dodanie do podsmażonej cebuli pomidorów. W zależności od dostępności produktów, mogą to być zarówno pokrojone w kostkę oraz pozbawione skórki pomidory z puszki, jak i świeże pomidorki koktajlowe. Należy je uprzednio obrać, a ze względu na niewielkie rozmiary mogą być wrzucane na patelnię w całości. Jeśli zdecydujemy się jednak na inne gatunki świeżych pomidorów, oczywiście należy je pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory podsmażamy na patelni przez 5-7 minut.
Na następnym etapie pracy do cebuli i pomidorów dodajemy tuńczyka z puszki. Możesz - zależnie od swoich upodobań - wybrać rybę w oleju, wodzie lub sosie własnym. Najlepiej postawić na tuńczyka w kawałkach; jego jakość jest zazwyczaj wyższa niż rozdrobnionego. Można go nabyć niedrogo w znanych sieciach spożywczych. Nie przepłacaj i przed zakupem obejrzyj aktualne promocje na tuńczyka na Gazetkowo.pl. Kawałki ryby mieszamy z pomidorami i przez chwilę podsmażamy.
Do podsmażonego tuńczyka z dodatkiem pomidorów należy teraz dodać wcześniej ugotowany makaron. Następnie całość doprawia się do smaku solą i pieprzem. Zależnie od indywidualnych upodobań można wzbogacić smak potrawy jeszcze innymi dodatkami. Wiele osób sięga po sok z cytryny lub limonki, który świetnie komponuje się z każdą rybą, wydobywając jej walory smakowe. Niektórzy dodają również odrobinę cukru.
Ostatni etap przygotowania obiadu stanowi wyjęcie potrawy na talerz i posypanie jej świeżymi ziołami, które nie tylko dodadzą daniu aromatu, ale także spełnią funkcję dekoracyjną. Najczęściej ozdabia się makaron z tuńczykiem listkami bazylii, ale można także wykorzystać natkę pietruszki. Dodatkowo warto posypać gotową potrawę startym parmezanem lub innym gatunkiem twardego sera.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie