
Nasza redakcja otrzymała zaproszenie od Zespołu Szkół Ekonomicznych w Nysie, gdzie odbyła się otwarta lekcja z planowania śniadań w obsłudze gościa hotelowego.
Tematyka zajęć zaplanowana i przeprowadzona została przez Barbarę Dudziak wraz z klasą 4h, której specjalizacją jest technik hotelarstwa. Przy stole jury zasiedli nauczyciele wraz z Beatą Stefanowicz-Ciecieląg – dyrektor ZSE.
Uczniowie klasy 4h podzielili się na grupy, które przygotowały tematyczne stoły. Przygotowali prezentację stołów nawiązując do dań z kuchni hiszpańskiej, francuskiej, hinduskiej, angielskiej. Ich zadaniem było dobranie menu, dekoracji stołu a także przebrania się tak, aby przedstawić cechy charakterystyczne dla wybranych kuchni. Wśród grup pojawiły się dwa stoły, które były związane z popularnymi filmami takimi jak Harry Potter czy Dom z Papieru.
Zadaniem nauczycieli oraz dyrekcji był wybór najlepiej przygotowanego stołu i jego prezentacji. Ostatecznie zwyciężyły ex aequo stoły hiszpański i francuski.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie