Reklama

Wojewódzki dzień szefa kuchni w „Rolniku”      

Nowiny Nyskie
03/11/2021 10:26

Uczniowie klas 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum informatycznego nyskiego „Rolnika” wzięli udział w Wojewódzkim Dniu Szefa Kuchni. Uczestniczyło w nim 10 szkół z całego województwa opolskiego. 

„Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie” napisali organizatorzy akcji.  
    
Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni przypada 20 października. W województwie opolskim trwał od 18 do 22 października 2021 roku. W jego ramach w każdej szkole odbywały się lekcje otwarte, warsztaty dla dzieci, degustacje potraw, potyczki kulinarne, itp. Uczniowie z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych z Nysy natomiast wraz z gospodyniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach wypiekali tradycyjny chleb. Zainteresowaniem cieszyły się też degustacje potraw z okazji święta pieczonego ziemniaka, zorganizowane w „Rolniku”. 


Pomysłodawcami Dnia Szefa Kuchni byli nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej z 10 opolskich szkół średnich. W ten sposób chcieli uczcić święto, przy okazji dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem. Jest to też doskonała okazja, aby promować zawód szefa kuchni oraz odnaleźć kolejne talenty sztuki kulinarnej. W „Rolniku” opiekunami projektu byli Agnieszka Wojtowicz, Dominik Kubica, Maria Skarbek i Piotr Razik.
         
 


   


                                                                           
 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nowinynyskie.com.pl




Reklama
Wróć do