
Zarząd Koła Gospodyń Wiejskich w Malerzowicach Wielkich zorganizował w świetlicy wiejskiej warsztaty kulinarne „Kuchnia nowoczesna w Malerzowicach”, które prowadził szef kuchni z Pracowni Smaków Patryk Buchta – Mobilna Akademia Kulinarna.
W warsztatach nowoczesnego gotowania wzięło udział 26 pań w różnym wieku, a nawet jeden pan. Przez trzy godziny uczestnicy pracowali w ośmiu 3-osobowych zespołach. Poznano nowe techniki przyrządzania potraw jak wędzenie na zimno (wędzono kozi ser, który zrobiliśmy z podpuszczki), schładzanie ciekłym azotem, czy gotowanie w próżni sous vide.
Przygotowano m.in. ser podpuszczkowy wędzony na zimno z suszonymi pomidorami i sosem malinowym, rozgrzewający krem dyniowy z popcornem z kaszy gryczanej, kurczak gotowany sous vide w marynacie bbq z kluskami łezkowymi i pudrem z oleju dyniowego, lody o smaku bananowo-jagodowym z pianką mojito. Same nazwy potraw sprawiają, że ślinka ciekła, a zapach i wygląd tylko zwieńczały dzieło czyli apetyt na gotowanie i jedzenie.
Warsztaty zorganizowano z dofinansowania z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz ze środków własnych.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie