Reklama

Kuchnia nowoczesna w Malerzowicach

Nowiny Nyskie
05/11/2022 13:15

Zarząd Koła Gospodyń Wiejskich w Malerzowicach Wielkich zorganizował w świetlicy wiejskiej warsztaty kulinarne „Kuchnia nowoczesna w Malerzowicach”, które prowadził szef kuchni z Pracowni Smaków Patryk Buchta – Mobilna Akademia Kulinarna.

W warsztatach nowoczesnego gotowania wzięło udział 26 pań w różnym wieku, a nawet jeden pan. Przez trzy godziny uczestnicy pracowali w ośmiu 3-osobowych zespołach. Poznano nowe techniki przyrządzania potraw jak wędzenie na zimno (wędzono kozi ser, który zrobiliśmy z podpuszczki), schładzanie ciekłym azotem, czy gotowanie w próżni sous vide.
 

Przygotowano m.in. ser podpuszczkowy wędzony na zimno z suszonymi pomidorami i sosem malinowym, rozgrzewający krem dyniowy z popcornem z kaszy gryczanej, kurczak gotowany sous vide w marynacie bbq z kluskami łezkowymi i pudrem z oleju dyniowego, lody o smaku bananowo-jagodowym z pianką mojito. Same nazwy potraw sprawiają, że ślinka ciekła, a zapach i wygląd tylko zwieńczały dzieło czyli apetyt na gotowanie i jedzenie.
Warsztaty zorganizowano z dofinansowania z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz ze środków własnych.
 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nowinynyskie.com.pl




Reklama
Wróć do