
Nyscy diabetycy w jednej z lokalnych piekarni zorganizowali wypiek specjalnego chleba przeznaczonego dla osób zmagających się z cukrzycą. To nie wszystko – do pieczywa przygotowali również domowy smalec oraz kiszone ogórki, tworząc kompletny, zdrowy zestaw, który wspiera codzienne wyzwania diety cukrzycowej.
W diecie cukrzycowej ważne miejsce zajmuje odpowiednie pieczywo. Cukrzyca wymaga ścisłej kontroli poziomu glukozy we krwi, co oznacza unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG).
Tradycyjny biały chleb z oczyszczonej mąki pszennej szybko podnosi cukier, dlatego diabetycy powinni sięgać po pieczywo z niskim IG, najlepiej na bazie mąki pełnoziarnistej, razowej lub żytniej. Z takich składników powstało pyszne i zdrowe pieczywo.
– Ważnym elementem wizyty w piekarni była tez integracja naszego środowiska – mówi Jacek Godyń, organizator wydarzenia i animator licznych działań nyskich diabetyków. – Dziękujemy za gościnę piekarni Grześ państwa Cichewiczów, którzy wspierają naszą działalność – zaznacza.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie